14 Ekim 2016 Cuma

Metu Unicorns ile Muggle Quidditch'i Üzerine

Harry Potter dünyasının vazgeçilmez sporu Quidditch sanıldığının aksine yalnızca büyücülere özel bir oyun değil. 2014’ten beri ülkemizde de oynanıyor hattâ. Türkiye’ye ODTÜ önderliğinde gelen ve Muggle Quidditch’i olarak adlandırılan oyun çok kısa sürede yaygınlaşmış durumda. Şu an pek çok üniversitenin Quidditch takımı var ve iki senedir ulusal bir turnuva dahi düzenleniyor. Oyunun nasıl oynandığını ve Türkiye’deki Quidditch’in ne durumda olduğunu daha iyi anlayabilmek için istatistik olarak ülkemizin en başarılı Quidditch takımı Metu Unicorns’un koçu olan Kaan Bolat ile konuştuk.



Oyunda quaffle (seriden aşina olduğumuz üzere) adı verilen havası biraz alınmış bir voleybol topu var; bu top ile birer adet tutucu (yeşil kafa bandı takar) ve üçer adet kovalayıcı (beyaz kafa bandı takar) adı verilen oyuncular oynayıp, farklı yüksekliklerdeki üç çemberden geçirerek sayı yapmaya çalışıyor. Her sayının değeri ise 10 puan. Bunun yanında üç adet bludger adı verilen ve Amerika’da yakar top turnuvalarında kullanılan toplar var; bu toplarla ise ikişer adet vurucu (siyah kafa bandı takar) oynuyor ve rakip oyuncuları vurarak oyundan düşürmeye çalışıyor. Vurulan oyuncu süpürgesinden inerek kendi çemberine gidip dokunmak zorunda, bunu yapmadan oyuna müdahale etmesi yasak. Son olarak 17. Dakikada Snitch maça dahil oluyor ama bunun detaylarını biraz daha aşağıda bulacaksınız. Oldukça hızlı ve takip etmesi zor olan bu oyunu 1 baş hakem, 3 yardımcı hakem, 2 sayı hakemi ve 2 masa hakemi takip ediyor. Ayrıca bir de cinsiyet kuralı var; quidditch sporu kuralları gereği takımda sahada olan oyuncular arasında en fazla 4 tanesi aynı cinsiyetten olabilir, bu cinsiyet ise toplumsal rollere bağlı ikili cinsiyetlerden biri olmak zorunda değildir. Bu da bu sporu diğerlerinden farklı kılan ve kucaklayıcı hale getiren, birçok kişinin de bu spora gönül vermesindeki en büyük etkenlerden biri.


Bu yıl Quidditch Dünya Kupası’nda 21 takım arasında altıncı oldunuz, uluslararası platformlara alışkın bir takım olarak değerlendirdiğiniz dünyadaki ve Türkiye’deki oyun arasında ne gibi farklılıklar var?

Öncelikle 21 takım arasından altıncı olanın Türkiye’yi temsilen giden ve oyuncuları Türkiye’deki takımların oyuncuları arasından seçilen Team Turkey adlı takım olduğunu belirtmekte fayda var. Ben de Unicorns Quidditch koçu ve METU Unicorns takımının oyuncusu olarak Team Turkey için koçluk ve oyunculuk yapma şansı buldum bu turnuvada. Dünya Kupası finali oynayan Amerika ve Avustralya bunu hak ettiklerini açıkça gösterdi; diğer takımlara karşı bariz bir fiziksel ve taktiksel üstünlük kuran Amerika finale rahatça gelirken, Avustralya da yarı finaldeki Fransa maçı dışında pek zorlanmadan finale çıktı. Ancak finalde bu iki takımın kapışması gerçekten izlemeye değerdi, sonunda Avustralya’nın kupayı alması ise bu zamana kadar canlı olarak şahit olduğum en güzel anlardan birisiydi. Şu aşamada Türkiye’de quidditch oldukça üst düzey oynanıyor bana kalırsa, Avrupa’nın en iyi üçüncü ülkesiyiz Fransa ve İngiltere’den sonra. Bunu hem METU Unicorns’un son Avrupa Quidditch Kupası’nda 40 takım arasından üçüncü olmasından, hem de Dünya Kupası’nda altıncı olup katılan Avrupa ülkeleri arasından en iyi üçüncü dereceyi elde etmesinden okumak mümkün. Türkiye, dünya quidditch arenasında oldukça büyük ve önemli bir yer tutuyor artık; rakipler karşılarındaki Türk takımı kim olursa olsun Türkiye’den gelmiş olduğu için daha temkinli oynuyor bu takımlara karşı. Şu anda, yine kişisel fikrime göre, Kanada’nın da önündeyiz artık Avrupa olarak; ancak Amerika ve Avustralya’yı yakalamamız biraz daha zaman alacak gibi.


Aranıza katılmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor?

Bizleri takip etmek isteyenler Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden bize ulaşabilirler. Ayrıca beni (Kaan Bolat), Can Kaytaz’ı, Kamil Urgun’u, Unicorn kaptanlarımız Sıla Yüksel ile Fatih Aykurt’u veya Minicorn kaptanlarımız Emre Sönmez ile Fatih Koşar’ı Facebook üzerinden ekleyebilir, istedikleri soruları sorabilirler.




Antrenmanlarınız da seyircili oluyor bildiğim kadarıyla, oyun esnasında seyirciden ne tür reaksiyonlar alıyorsunuz?

Aslında oyunlarımızı izleyen iki tip seyirci var; oyunu ve kurallarını tamamen bilenler (ki bunlar genelde zaten oyunu oynayanlar, onların aileleri yahut arkadaşları veya gerçekten çok az sayıda bulunan sıkı quidditch takipçileri oluyor), bir de hiçbir şey bilmeden çeşitli sebeplerden o gün orada olanlar. İlk izleyenler için genelde oldukça ilgi çekici oluyor maçlar, genelde komik olduğunu düşünüp eğlenmeye gelen insanlar sporun sertlik, zeka ve fiziksellik gerektirdiğini görünce bakış açıları değişiyor. Yine de istediklerini almış oluyorlar çoğu zaman, yalnızca bu eğlence komiklikten değil de hakikatten bu sporu izlemesi keyif verdiği için olmuş oluyor. Antrenman sonlarında bizleri tebrik eden, gelip bizlere katılmak istediğini söyleyen birçok insan oluyor; elbette hala dalga geçen yahut bizleri küçümseyen insanlar da olabiliyor, ancak bu kitle bizim bilinçlenmemiz ve sporun da hızla yayılmasıyla gün geçtikçe azalıyor.


Takım içinde Harry Potter ruhu ne durumda, Harry Potter okumayan – izlemeyen insanlar var mı aranızda?

Bu konuda geniş bir skala var takımımızda; hiç Harry Potter okumamış/izlememiş ve quidditch nedir bilmeden yalnızca fizikselliği için başlamış insan da var, gerçekten Potterhead olup gelen de var. Biz de herkesi kucaklıyor, elimizden geldiğince ve enerjimiz yettiğince sporu ve doğasını insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Herkesi bekleriz!


Herkesin merak ettiği bir diğer konu Snitch. Müsabakada en önemli anlardan biri Snitch’in sahaya inmesi zira karşılaşmayı doğrudan etkiliyor çoğu zaman. Uçan topun boşluğunu nasıl dolduruyorsunuz?

Snitch koşucusu adını verdiğimiz tarafsız bir atlet şortuna kural kitabınca belirlenmiş uzunlukta bir çorabı cırt cırt ile yapıştırıyor ve bu çorabın içine bir adet tenis topu koyuyor, ardından oyunun 17. Dakikasında sahaya giriyor. Her iki takımın arayıcıları ise 18. Dakikada sahaya giriyor ve koşucuya müdahale etmeden yalnızca topu yakalamaya çalışıyorlar, koşucunun ise arayıcılara oldukça sert müdahaleler yapma hakkı var. Snitch yakalandığında, tıpkı kitaptaki gibi, oyun bitiyor ancak kitaptan farklı olarak snitch yakalayan tarafa 30 puan kazandırıyor.


Harry Potter evreninden favori Quidditch takımınız var mı?

Bu soruya kendi adıma cevap vereyim, ne yazık ki yok. Bildiğim kadarıyla Unicorns Quidditch olarak desteklediğimiz bir takım da yok Harry Potter evreninden, biz kendi ekolümüzü yaratmak amacındayız :D


Bu seneki Quidditch Türkiye kupası yaklaşıyor, geçen senelerin favori takımlarından biri olarak turnuvayla ilgili düşünceleriniz ve beklentileriniz neler?

Geçtiğimiz iki kupanın namağlup şampiyonu olarak bu sene de hedefimiz elbette ki Türkiye Quidditch Kupası şampiyonluğu. Tabi ki bunu istemekteki temel amacımız ise geçen sene üçüncü olduğumuz Avrupa Quidditch Kupası’nda bu sene birinci olarak kupayı evimize, ait olduğu yere getirmek. Ancak quidditch bu sene Türkiye’de, dünyanın her yerinde olduğu gibi, hiç olmadığı kadar çekişmeli bir noktada. Bunun yanında, bir yıldır hep beraber emeğimizle bir yerlere getirmek istediğimiz ikinci takımımız METU Minicorns için de hedeflerimiz yüksek; METU Minicorns’u en az yarı finalde görmek hepimizin büyük arzusu. 14 takımın katıldığı turnuvada birinci olmak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız, tüm takımlara da başarılar ve sevgiler diliyorum buradan.


ODTÜ’nün önderliğinde Türkiye’deki Quidditch takımları giderek çoğalıyor fakat sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla içlerinde en renklileri unicornlar! Takımın içindeki çeşitlilik dikkat çekici, oyuncular takımla ilgili düşüncelerini tek kelimeyle ifade edebilir mi?

Öncelikle bunu duymak bizler için gerçekten gurur verici. Böyle tepkiler aldığımızda hem mutlu oluyoruz, hem de doğru bir iş yaptığımızı hissediyoruz, bu yüzden bu tepkiniz için sizlere teşekkür ederiz. Bu sorunuzu takıma sordum, aldığım cevapları belirli bir sıra olmadan yazıyorum. Cevapları aldıkça sorduğunuz sorunun da ne kadar güzel ve derin olduğunu anladık, biz de bu soru için size teşekkür ederiz.


Unicorns!
  • aile     
  • özgürlük
  • eşitlik
  • tutku
  • sevgi
  • dostluk
  • yardımlaşma
  • saygı
  • cemiyet
  • san'AT
  • güven
  • başlangıç
  • azim
  • saflık
  • ev anlayış
  • hakkaniyet
  • fabulous




En başta belirttiğim gibi Metu Unicorns istatistik olarak Türkiye'nin en başarılı Quidditch takımı fakat kendilerini tanıdıkça esas başarılarının çok daha değerli ve insani olduğunu anlıyorsunuz. Türkiye Turnuvası öncesinde tüm yoğunluklarını bir kenara koyarak sorularıma vakit ayırdıkları için bir kez de buradan teşekkür ediyorum. Unicornların renkli dünyasına aşağıdaki sosyal medya hesaplarından şahitlik edebilirsiniz!


Doğu Güvercin

doguvercin@gmail.com

Ekim 2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder