14 Ekim 2011 Cuma

" Bir Zamanlar Anadolu'da " Yazısı


Film o kadar müthiş bir sinematografi ile başlıyor ki, basit bir oto lastikçi dükkanı bile ulaşılmaz güzellikte geliyor gözüme. "Üç Maymun" dönemini hatırlıyorum.. Amerikalıların teknolojilerini Amerikalılardan daha iyi kullanan adam demişlerdi Nuri Bilge Ceylan için. Gerçekten de öyle.. Pek rastlanmadık bir şekilde kalabalık bir cast var NBC'nin bu filminde.. İlk dikkat çeken ise ismi ilk sırada büyük puntolar ile yazılan ; Muhammet Uzuner. Pek fazla kişinin fikri yoktur oyuncu hakkında sanırım. Kayda değer bir rolü bulunmuyor zira. (Bu filme kadar.) Esas merak konum bu filmdeki rolünü nasıl elde ettiği.. Nasıl olduysa bu iş iyi ki olmuş. Rolü hiç bir sahnede yadırgatmayan ölçülü oyunculuğu ile bana göre filmin yıldızı.. Muhteşem bir sinema yüzü. Eminim bundan sonra simasına daha çok rastlayıp, ismini daha çok duyacağız..Yılmaz Erdoğan, filmin kilit rollerinden birini canlandırıyor ve kesinlikle kariyerinin en iyi oyunculuk performansını sergiliyor. Gerçekçi hareketleri ile o da rolü gerçek hayata somutlaştırıyor.. Taner Birsel her zamanki ölçülü ve kendinden emin, başarılı performansı ile filmde yerini alıyor. Fırat Tanış'ın işi ise daha zor. Çok fazla repliği bulunmuyor ve filmde sadece (hemen hemen) bakışları ile oynuyor. Ki çok iyi bir şekilde..

Ahmet Mümtaz Taylan, filmde çok çok az bulunan mizahın üzerine kurulduğu karakteri ile müthiş bir oyunculuk örneği sunarak izlettiriyor kendini.. Ercan Kesal çok küçük performansı ile filmin hatırlanan karakterlerinden biri yapıyor oynadığı karakteri.. Oyunculuk performanslarının dışında elbette ki en büyük başarı yönetmene ait. Muhteşem manzaralar işlemiş ince bir işçilik ile filme Nuri Bilge.. Sessiz film yapsa yine soluksuz izlenir onun filmleri şüphesiz.. Araba farlarının filmin girişinde muhteşem bir şekilde kullanılışı hala aklımda.. Film oldukça uzun evet ancak sıkılmaya fırsat bulabileceğiniz tek bir an yok. NBC yine muhteşem bir film eklemiş sinematografisine.. Son derece izlenesi bir film.. Aldığı ödüller filmin başarısını zaten bize uzun zaman önce duyurmuştu ancak izledikten sonra bir başka boyuta geçiyor duyulan hayranlık.

Oscar şansı ne olur filmin yorum yapmak çok güç ancak ben bu filmi as aday listesinde görmeyi çok istiyorum ve bunu fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum."Üç Maymun" ile ilk dokuz film arasına kaldıysa NBC, bu film ile kesin ilk beş arasına girer diyorum içten içe.. Soluksuz izlenecek muhteşem bir film var sinemalarda hala anlayacağınız. Hala fırsatınız varken izlemeniz gereken.. Şimdi düşünüyorum içten içe;  "Nuri Bilge'nin en iyi filmi mi bu ? " diye.. Samimi, içten ve kişisel bağımsızlığım ile güçlü bir evet..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder