1) Lâ'l - Sertab Erener (1994)
Sertab Erener'in 1992 yılında ortalığı kasıp kavuran ilk albümü "Sakin Ol!"dan iki sene sonra çıkan "Lâ'l" hâlâ birçok kişi tarafından sanatçının ilk albümü zannedilir. Bu yanılgının en büyük sebebi yüksek ihtimalle albümün sanatçının kariyeri boyunca kaydettiği en başarılı ve özverili çalışma olmasıdır. Başta Sezen Aksu ve Uzay Heparı olmak üzere Attila Özdemiroğlu, Fahir Atakoğlu, Meral Okay, Levent Yüksel, Mustafa Sandal ve Erdem Sökmen gibi kendi alanında ciddi başarıları olan bir müzisyen ordusu eşlik etmiştir albümde sanatçıya. Sevdam Ağlıyor, Rüya, Masal, Mecbursun, Gel Barışalım Artık, Dargın Değilim ve albüme ismini veren şahane Fahir Atakoğlu bestesi Lâ'l ile bu albümün unutulmazlar arasında yer alması zaten en başta imkânsızdır.
2) Med Cezir - Levent Yüksel (1993)
Levent Yüksel bir röportajında bu albüm için "farkında olmadan bir Best of çıkarmışım" demişti. Şimdi dönüp bakınca ne kadar haklı olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Sezen Aksu prodüktörlüğünde yayınlanan albümlerin başında gelen "Med Cezir" belki de en başarılısıydı. Sezen Aksu dışında Onno Tunç, Uzay Heparı, Fahir Atakoğlu, Erdem Sökmen ve Sertab Erener gibi isimlerin de katkıda bulunduğu albüm her ne kadar tüm şarkılarıyla unutulmaz ve özel olsa da Yeter ki Onursuz Olmasın Aşk, Med Cezir,İstanbul, Kadınım, Dedikodu ve Tuana hâlâ müzik sektörünü besleyen ve popülerliğini koruyan şarkılar olarak kaldı.
3) BenDeniz II - Bendeniz (1995)
90'lar demek şüphesiz ki imaj kavramını coşturan ve yazdığı, söylediği şarkılarla hayatın hiçbir döneminde unutulmayacak olan Bendeniz demektir ve Bendeniz'in yaptığı en iyi albüm "Bendeniz II"dir. İlk albümün ciddi başarısının ardından Onno Tunç, Ozan Çolakoğlu ve Murat Yeter gibi aranjörlerle çok daha iyi düzenlemelere sahip şarkılar içerir ikinci albüm. Üstelik back vokallerde Emel Müftüoğlu, Harun Kolçak, Demet Sağıroğlu ve Ümit Sayın gibi birçok ünlü isim yer alır. Muhteşem çıkış parçası Neler Olacak, Yıldız Tilbe'nin sözlerine, Harun Kolçak'ın back vokallerine destek olduğu Elveda Dedin, Gönül Yareler İçinde gibi dönemine damgasını vurmuş hitler barındıran albümün en özel şarkısı şüphesiz ki Onno Tunç imzalı Kapında Günlerim'dir. Pop müzik tarihinin en kuvvetli gitar sololarından birini de barındırır şarkı aynı zamanda ki bizzat Onno Tunç imzasını taşır bu solo. Bu şarkının bize söylediği ise şudur: Sezen Aksu ile hiç çalışmamış olsa da Sezen Aksu ekolünün en büyük temsilcisidir Bendeniz, özellikle kaydettiği ilk iki albümüyle.
4) Deli Kızın Türküsü - Sezen Aksu (1993)
Şimdi bu albümü görünce herkesin aklında "Neden Gülümse değil" gibi bir soru cümlesi belirebilir. Evet, belki de "Gülümse" Sezen Aksu'nun en başarılı albümlerinin başında gelir fakat hem müzikal tavrı hem de önceki albümlere kıyasla cesareti "Deli Kızın Türküsü"nü bu listeye daha uygun bir albüm kılıyor. Bir kere Sezen Aksu, Onno Tunç hayatına girdikten sonra ilk kez onun olmadığı bir albüm yapıyor (yalnızca "Tenna"nın bestesi Onno Tunç'a aittir.) Çünkü bu albüm biraz da her şeyden çok Uzay Heparı demek. Şarkıların büyük bir kısmının düzenlemeleri Uzay Heparı ve Attila Özdemiroğlu'na ait. Küçüğüm, Kalbim Ege'de Kaldı, Masum Değiliz, Sude, Dert Faslı ve Adem Olan Anlar başta olmak üzere albümde yer alan her şarkı zamanla birer Sezen Aksu klasiğine dönüşmeye başarmıştır. Ciddi bir müzikal devrim de barındıran albüm "Işık Doğudan Yükselir" ve "Düğün ve Cenaze"nin de önsözü gibidir adeta. Albümün çıkışından kısa bir süre sonra hayata veda eden Uzay Heparı belki de en fazla bu albüm ve "Küçüğüm" ile hatırlanmıştır.
5) Göç - Nazan Öncel (1995)
Hâlâ daha iyisi yapılamayan siyah beyaz bir Nazan Öncel albümü. Birçok müzik eleştirmeni tarafından Türk Pop Müziğinin en iyi albümü olarak da kabul edilir. İlk olarak "Gidelim Buralardan" der Nazan albümde ve gerçekten dinleyen herkesi alıp götürür biraz. Daha sonra "Sen Beni Öldürüyorsun"da "Gözlerin gelir aklıma, ah o çocuk gözlerin" der ve daha ilk şarkıdan oluşturduğu hüzün zeminini kuvvetlendirir. Üstelik Erkan Oğur vardır albümde, Nazan Öncel şarkıların düzenlemelerini Hamit Ündaş ile birlikte bizzat kendisi yapmıştır. Bir Şarkı Tut, Ağlama Gönlüm, Nazlı Ay, Göç ve daha niceleri. 90'ların samimi, o saf havasını taşıyan son albümlerden biridir aynı zamanda. Sanat yönetmenliğini de Mete Özgencil yapmıştır.
6) Aacayipsin - Tarkan (1994)
Tarkan'ı "Tarkan" yapan albümdür "Aacayipsin". Türkiye'nin en başarılı müzisyenleri Sezen Aksu, Rıza Erekli, Ozan Çolakoğlu, Cihan Okan, Deniz Arcak, Yıldız Tilbe, Levent Yüksel, Özkan Uğur, Şebnem Ferah, Sertab Erener, Erdem Sökmen bu albüm için bir araya gelmiştir ve aşılması zor bir zirve noktası inşaa etmişlerdir. Sezen Aksu albümün çıkış parçası olan "Hepsi Senin mi"nin oluşum sürecini şu şekilde anlatmıştır: "Bir gece Tarkan, Levent ve Sertab, Tarkan'ın yeni albümünü dinlemek üzere buraya geldiler. İlk albümünü büyük sıkıntılarla yapmış, tam olarak istediğini elde edememişti Tarkan. Ben de dinledim albümü, performansı çok güzel, bir değişim var ve o çabayı hissediyor insan. Sohbete başladık 'Bir tane hareketli, kolay takılan, lokomatif bir şarkı olsa, çıkmadı' dedi. Sohbet ederken sabah dört buçuk gibi bu şarkı bitti. Aldı şarkıyı gitti Tarkan".
7) Sevgiliye - Aşkın Nur Yengi (1990)
Aşkın Nur Yengi'nin ilk ve en güzel albümüdür. Şehrazat'ın yazdığı "Sevgiliye" dışında albümdeki tüm şarkıların söz yazarlığını Sezen Aksu yapmıştır ve Turhan Yükseler'in iki düzenlemesi dışında tüm düzenlemeler Onno Tunç imzasını taşır. Ayrılmam, Yazık, Seni Aldattım, Susma, Bile Bile başta olmak üzere baştan aşağı hit doludur albüm. Ha unutmadan aynı zamanda en güzel, en hatırlanası kartonet fotoğraflardan birine sahiptir bu nadide başyapıt.
8) Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)
Böyle bir listenin olmazsa olmazı elbette ki bir MFÖ albümüdür. Müzik şirketinin "satmaz" diyerek uzun süre ayak dirediği albüm tam bir sene boyunca zirvede kalarak MFÖ'ye bugüne uzanan epey büyük bir şöhret kazandırmıştır. Albüme adını veren unutulmaz MFÖ şarkısı "Ele Güne Karşı", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu", "Bodrum Bodrum" ve "Güllerin İçinden" ile her daim "unutulmaz" yaftası ile anılacak albüm hiç şüphesiz bu ülkede yapılmış en iyi işlerden biridir.
9) Aşkperest - Yıldız Tilbe (1996)
Dayan Yüreğim, Yar, Aşkperest, El Adamı, Aşk Yok Olmaktır, Aldat, Ya Rabbim, Dili Ballım (evet tüm albümü saydım) ile Yıldız Tilbe'nin kalbimize bıraktığı en derin imzadır bu albüm. "Devleri yakından gördüm hepsi cüceydiler" cümlesini de içeren bir şiiri vardır albümün kartonetinde. Bu cümleyle kime dokunmak istediği epey açıktır. İki şarkının Murat Yeter, bir şarkının İskender Paydaş'a ait olduğu düzenlemelerin büyük kısmı Kaveh Bahçeban'a aittir. Delikanlım şarkısının remiks düzenlemesinin Yıldız Tilbe'ye ait olması ise albümün şaşırtıcı yönlerinden.
10) Süper Star 2 - Ajda Pekkan (1979)
Ajda Pekkan, Fikret Şeneş ortaklığının en iyi işi. Tamamı aranjmanlardan oluşan albümdeki şarkıların tümünün sözleri Fikret Şeneş'e, düzenlemeleri ise Onno Tunç'a aittir. Bilenler bilir Fikret Şeneş tüm şarkılarını gizli, imkânsız aşkına yazmıştır ve bu şarkıların en fazla duygu yükü barındıranları "Süper Star 2" albümünde toplanmıştır sanki. "Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile", "Ya Sonra", "Yeniden Başlasın", "Dile Kolay", lafın kısası böyle bir albüm bir daha zor yapılır.
11) Yine Yeni Yeniden - Nilüfer (1992)
Onno Tunç ve Sezen Aksu'nun küskün yıllarının en büyük hediyesidir bu albüm. Eğer ki Sezen ve Onno böyle bir küslük yaşamasa ne Onno Tunç Nilüfer ile çalışabilir, ne de böyle bir albüm kaydedilebilirdi. Her ne kadar albüme Kayahan, Leyla Tuna, Adnan Ergil ve Leyla Tuna gibi söz yazarları katkıda bulunmuş olsa da buram buram Aysel Gürel kokan bir albümdür "Yine Yeni Yeniden". Ortalığı kasıp kavuran çıkış şarkısı "Şov Yapma", albümün isim şarkısı da olan "Yeniden Sev" ve "Her Sevda Bir Veda" bu hissiyatın üç güzel sebebidir.
12) Elbette - Candan Erçetin (2000)
Liste genel olarak 90'lardan beslense de 2000'li yıllarda bizde aynı hissiyatı uyandıran albümler de yok değil. Bunlardan biri Candan Erçetin'in unutulmaz albümü "Elbette". Aynı zamanda Mete Özgencil - Candan Erçetin işbirliğinin son çalışması olan albüm içerdiği şarkılar ile sanatçının başyapıtı olarak kabul edilebilir. "Arada Bir", "Söz Vermiştin", "Annem", "Unut Sevme", "Merak Ediyorum"," Olmaz"," Saçma" gibi büyük hitlerin yanında tüm zamanların en iyi açılış şarkılarından "Dayan"ı da barındıran albüm Mete Özgencil ve Candan Erçetin'in el ele müzik tarihine attıkları kalıcı bir imzadır. Albümün en özel şarkılarından "Annem"in yazılış sürecini şu şekilde anlatmıştır Candan Erçetin: "Ben annemin en son, yani üçüncü çocuğuyum. Beni 37 yaşında doğurmuş. Çocukluğumdan itibaren, 'Ben seni çok yaşlı doğurdum, her an bensiz kalabilirsin' derdi. Ben artık kazık kadar oldum ve annem için bir şey yapmam lazım dedim. Ona bir hediye... Sözlerini ablamın kızı yazdı. Aylin iyi bir şair ama ben onu şarkı sözü yazmaya yönlendirmeye çalışıyorum. Annemin adı Mevlüde. Her Arnavut gibi. Çok tipik bir Arnavut ismi".
13) Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar - Mazhar Alanson (2002)
Böyle bir listede Mazhar Alanson'un ilk ve tek solo albümü "Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar" olmazsa olmaz. Öyle şarkılar var ki bu albümde "Acaba MFÖ olmadan mı devam etse bu adam hayatına" dedirtir. "Ah Bu Ben" öyledir mesela, Mazhar Alanson'un imzasıdır bir nevi. "Benim Hâlâ Umudum Var" öyledir keza, yürek burkar naifliğiyle. Daha önce Tarkan'ın "Karma" albümünde seslendirdiği "Yandım" da öyledir hatta ve bunlarla sınırlı değildir. "Şunu da dinlemeden geçeyim" diyebileceğiniz tek bir şarkı bile yoktur.
Listede olmayıp, kalbimizde olan tüm albümler için affınıza sığınıyorum. Özellikle diğerlerinden bir adım ileride duran albümlerin yer aldığı bir liste olsun istedim. Sizin de bu listede yer alması gerektiğini düşündüğünüz albüm varsa, yorumlarla bu listeyi büyütebiliriz belki!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder