23 Mart 2012 Cuma

"maNga ve E-Akustik"



Uzun zamandır beklediğim albüm, hatta son yıllardaki en çok beklediğim albüm çıktı. Manga'nın ilk iki albüm şarkılarından oluşan (ağırlıkla ikinci albüm) ve üç yeni şarkının da yer aldığı "elektronik/akustik" derleme albümü "e-akustik"den bahsediyorum. "Şehr-i Hüzün" sonrası verilen uzunca bir aranın ardından biz yeni şarkılarla dolu bir albüm bekliyorduk fakat yapılan röportajlarda bir yeniden düzenleme albümü yapılacağı söylenmişti. Yeni şarkıların da yer alacağını öğrendiğimizde, rahat bir nefes aldık. Şimdi ise sıra albümü dinlemekte.


Albüm, Arto Tunçboyacıyan'ın konuk olduğu muhteşem bir intro ile açılıyor. "Hoş Geldin" aslında sessizce albümün müzikal yolculuğu hakkında derin bilgiler veriyor bize. Ardından yeni şarkılardan ilki olan "Rezalet Çıkarasım Var". Şarkıyı daha önce konserlerde ve bir kaç programda da söylemişti grup. Şarkıda; şehir hayatındaki karmaşaya karşı duyulan öfkenin hikayesi "rezalet çıkarma" imgesi üzerinden anlatılıyor.
"Hayat Bu İşte" böyle bir albüm düşünüldüğünde akla ilk gelen şarkılardan ve yeni versiyonu çok başarılı olmuş.
Albümdeki sürpriz şarkı şüphesiz "Hani Biz". Albümün bir nevi çıkış parçası olma özelliğini taşıyan şarkının bir diğer özelliği ise; Yıldız Tilbe ile yapılan düet. Manga bu albümde bir düet olduğunu daha önceden belirtse, Yıldız Tilbe akla gelen son isim bile olmazdı herhalde. Grup bunun biraz tuhaf karşılanacağının bilincinde ama şarkı dinlendiği zaman düşünülen tek düşünce; bu şarkıya başka kimse bu kadar yakışmazdı! (En azından benim şahsi değerlendirmem bu yönde). Ferman Akgül ve Yıldız Tilbe'nin sesindeki uyum, şarkıya ayrı bir boyut katmış ve şarkının ne kadar sevildiği de ortada!


"Her Aşk Ölümü Tadacak" introsundaki diyalog çok iyi düşünülmüş ve şarkıdaki hikayeye çok yakışmış. Aynı zamanda bu diyalog şarkıdaki hüznü iyiden iyiye deşmiş ve yeni düzenleme ile şarkı daha çok yakıştığı bir çerçeveye yerleşmiş. 
Albümün demo kayıtlarını gösteren videoda en çok dikkatimi çeken şarkı "Bir Kadın Çizeceksin" olmuştu. Videoda sadece nakaratın ilk cümlesi yer alıyordu ve çok hoşuma gitmişti. Bir bütün olarak da çok iyi bir düzenleme olmuş ve şarkının orjinal versiyonu düşünüldüğünde karar veriliyor ki albümün en iyi şarkılarından biri olmuş.
Albümün üç yeni şarkısından biri olan "Ben Bir Palyaçoyum" introsundaki ıslık çok hoşuma gitti. "Kaderin patlak frenli tekerleri, / Bulur durakta bekleyen beni.. " gibi çarpıcı cümlelerin de olduğu şarkı ilk dinlediğiniz anda seveceğiniz şarkılardan.
Albümde "Fly To Say Alive"e yer verilmesi çok iyi olmuş çünkü akustik versiyonunu çok daha başarılı buluyorum. (Bu konuda yalnız olmadığıma eminim). 


Ayrıca bu albümde grup Haluk Kurosman ile çalışmıyor. Onun yerini alan isim ise Yağmur Sarıgül ve çok iyi bir iş çıkarmış. Albümdeki fotoğrafları Charles Richards çekti ve albüm Manga'nın Pasaj Müzik ile çalıştığı ilk albüm. Albümün ilk klibi ise beklendiği gibi "Hani Biz"e, Murat Onbul yönetmenliğinde çekildi. Albümdeki hiç bir şarkının konsept çerçevesinin dışına çıkmadığını vurgulamakta da fayda var. Başta da belirttiğim gibi albümde hem tanıdığımız şarkıların farklı yönlerine tanıklık ediyoruz hem de dinlediğimiz albüm tam anlamıyla bir müzikal şölen.


Albümü dinlemek için; http://muzikicinefes.com/album/13121

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder