Bu albümü şu sıralar bir çok isimden duymuş olabilirsiniz; Çiğdem Erken'in "Kız Kafası". Son dönemde çok büyük övgüler toplayan albüm, dinlenildiği zaman anlaşılıyor ki bütün bu övgüleri hak ediyor. Albüm alışagelmiş alternatif müzik çizgisinden farklı bir yerde duruyor. Soft müziklerle dans eden çarpıcı sözler albümün tamamını çevreliyor ve şüphesiz ki bu albümün en büyük başarısını oluşturuyor.
Açılış şarkısı "Laleler", zor rastlanacak ve oldukça güzel, çarpıcı bir şarkı. Aynı zamanda albümün çıkış şarkısı niteliğini taşıyan "Laleler", albümün en başarılılarından."Gülmüyor da güvercin, ölmüyor da.." diyor şarkının ikinci nakaratında ve aynı zamanda albümde "Güvercin" isminde ayrı bir şarkı daha var. Belli ki "Güvercin", Çiğdem Erken'in şarkılarında kullanmayı sevdiği bir imge. Söz bu şarkıya gelmişken, "Güvercin" masalsı teması eşliğindeki derin cümleleri ile albümdeki en beğendiğim şarkılardan biri.
Albümdeki en çarpıcı cümleler şüphesiz "Soyunma"da. "Bir kadın son gecesinde, bir çocuk ilk hecesinde.. / Bir aşkın ilk günlerinde, bir mektup son cümlesinde / Son bir şansın varsa, soyunma aşksız yataklarda". Şarkı aynı zamanda albümün temasını en belirgin şekilde barındırıyor. Ayrılıktan bahsediyor Çiğdem Erken "Kız Kafası"nda. "Gelince beni bulacak, günlerden salı olacak" derken "Günlerden Salı"da, ayrılıktaki kız kafasını da çok iyi yansıtıyor bir yandan.
Başta da belirttiğim gibi soft müzikler tarafından çerçevelenmiş olsa da albüm, yer yer bu çerçeveden sıyrılan şarkılar da mevcut. "İki Şair" bunun somut örneği. Albümün en karanlık hikayesini anlatan "Ölürsen Haber Ver"de Selçuk Yöntem'in ağzından Yücel Erten şiiri de dinliyoruz bir yandan. "Küçük Prens", imkansız bir aşkı anlatırken bize çok daha iyi anlıyorum ki Çiğdem Erken albüm için oluşturduğu temaya bağlı kalırken, aynı zamanda onun yaratabileceği bütün zenginlikleri kullanmayı biliyor.
Kartonet fotoğrafı çok başarılı. Son dönemde çıkan yerli albümler ile kıyaslandığında en başarılı fotoğraf, bu albümün kapağını süslüyor. Çiğdem Erken çok iyi yazıyor ve çok iyi anlatıyor bize. Daha önce çokça duyduğumuz şeyleri, duymadığımız bir şekilde anlatıyor. Ayrılıktan bahsediyor ve ayrılıktan besleniyor her hikayede. Naif ezgiler duymamız naif cümleler duyacağımız anlamına gelmiyor. Bunu öğretiyor bize; acıtıcı, çarpıcı cümleleriyle. "Kız Kafası" bugüne kadar rastladığımız albümlerden farklı ve farkını hissettirebilecek kadar özel bir albüm.
Favori Şarkım: "Laleler"
Albümü dinlemek için; http://www.ttnetmuzik.com.tr/#album-Kiz_Kafasi-248641
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder