16 Mart 2012 Cuma

"Pinhani ve Başka Şeyler.."


Bir albümü baştan sona dinlemek iyiden iyiye zorlaşmışken, bir albümü baştan sona dinleyip onu yorumlama isteğim gün be gün daha da artar oldu! Pinhani'nin ocak ayında çıkardığı ancak yeni yeni kavramaya başladığımız "Başka Şeyler" albümü içimde belli belirsiz ortaya çıkan bu isteği şimdilik doyurdu. 
Albüm kartoneti grubun kendine has çalışmalarının yeni bir türevi. Giriş şarkısı olan, aynı zamanda albümün çıkış şarkısı niteliğiyle radyolarda lanse edilen "Bana Hediye" introsundan itibaren dinleyiciyi kendine bağlıyor. Aynı zamanda şahsi düşüncem grubun bugüne dek kaydettiği şarkılar arasındaki en kişisel, grubun müzik çizgisine en çok yakışan şarkılarından biri. 

Albüm çıkmadan önce tekli olarak sunulan "Yitirmeden" dinlendikçe güzelleşen özel şarkılardan. "Arkasından ağlayan olma / Geri getirmez çok ağlasan da.." gibi çarpıcı cümlelere sahip şarkı gerçekten de giderek daha da güzelleşti ve anlaşıldıkça daha da çok sevildi.
Feridun Düzağaç şarkılarından oluşan "İyilik Güzellikspor" albümündeki "Çok Aşık" coverına bu albümde de yer verilmiş, iyi de yapılmış. Şarkı hem bahsi geçen tribute albümdeki en iyi coverlardan, hem de bu albümün ortak paydasına çok uygun.

En değişik şarkılardan biri olan "Değirmende" hem balkan ezgileriyle, hem de ince ve derin cümleleri ile dikkat çekici. Burada değinmem gereken en doğru nokta sanırım Sinan Kaynakçı'nın özellikle son dönemde daha da ön plana çıkan muhteşem besteleri. Son dönemde ortaya çıkandan kasıt bestelerin yeni fark edilmesi değil elbette ki; Sertab Erener ve Özge Fışkın gibi sanatçıların albümlerinde de rastlamaya başladığımız şarkılar.
Her ne kadar ilk önce "Bana Hediye"yi albümdeki favori parçam olarak nitelendirsem de, "Hiç Kimseyim"i dinledikten sonra fikrim değişti. Albümün en sakin şarkılarından biri olmasının yanında aslında en çarpıcı cümleleri de taşıyor bünyesinde.
Albümden daha önce duyduğumuz şarkılardan biri de "Eylül". Diğer iki albümdeki şarkılara en çok benzeyen şarkı olmasının sebebi de budur belki. Pinhani bu şarkıdan sonra bir değişim geçirmiş gibi görünüyor ve bu değişim onlara yaramış.

Albümle ilgili en çok üzerinde durulan yorumlardan biri de bu zaten. Pinhani'nin müziğinde değişen bir şeyler vardı. Değişmeliydi de belki. Aradan geçen dört yılda değişen hayat gibi müzikleri de değişecekti tabi. "Başka Şeyler" bu yıl baştan sona dinleyip, gönül rahatlığıyla beğendiğim ender albümlerden. Böyle güzel albümler çıktıkça bizler de daha çok dinlemeli, daha çok destek olmalıyız. Şimdilik bu kadar!

Albümdeki bütün şarkıları dinlemek için; http://www.ttnetmuzik.com.tr/#album-Baska_Seyler-263040

1 yorum: