12 Temmuz 2012 Perşembe

Nil Buraya Çıplak Geldi!



Uzun zamandır, merakla beklediğim bir albümdü; "Ben Buraya Çıplak Geldim". Her geçen gün kısa bir teaser video ile şarkılarını teker teker paylaşsa da Nil, bütün bir albümü dinleme hissiyatı bambaşka. Sabah dinledim, akşam yazıyorum!


Başlangıç şarkısı "Heman" yayınlanan teaserlar arasında en çok dikkatimi çeken şarkıydı ve bu eğlenceli albüm için mükemmel bir başlangıç olmuş. Yakın zamanda klip çekileceğine dair şüphemin olmadığı bu şarkı bizi daha ilk andan, alenen Nil'in yeni dünyasına sokuyor. Albüme adını veren "Ben Buraya Çıplak Geldim" bana göre albümün en dingin ve - özellikle uzun dinlemeler sonrasında anlayacaksınız ki - en iyi şarkısı. Bu çok büyük bir iddia farkındayım, umarım zamanla bu fikrim değişmez!:) Bunların dışında "İstanbul'dayım", "Ay Gız Uyan" ve "Allahımı Şaşırıcam" favori listemde, keyifli dinlenecek şarkılar. Özellikle "İstanbul'dayım" nostaljik düzenlemesi, Nil'in içimizi ısıtan vokali ve biraz olsun şimdiki zamandan uzaklaştıran atmosferi ile albümün en iyilerinden. Yeni şarkıların dışında albümde iki de tanıdık şarkı var; "Hakkında Her Şeyi Duymak İstiyorum" ve "İstanbul'da Sonbahar". Bildiğiniz gibi "Hakkında Her Şeyi Duymak İstiyorum" albümden önce tekli olarak piyasaya sürülmüş ve epey de beğenilmişti. "İstanbul'da Sonbahar" ise Teoman'ın "Söz Müzik" albümünden kesinlikle en fazla hatırladığımız cover. Sonuç olarak bu iki eski tanıdık sıra onlara gelince yüzümüzü güldürüyor.

Albüm fotoğraflarına (özellikle kapak fotoğrafı) ve kartonet tasarımına bayıldım! Üzerine ciddi anlamda düşünülmüş cümleler ve eğlenceli soundlarla çerçevelenmiş bu albüm, Nil'in bugüne kadarki yolculuğu göz önüne alınırsa bize en naif ve en içten şarkılar hazırladığı sıra dışı bir albüm olmuş. Her insan geçen yıllarla birlikte biraz daha kişisel işler yapmak istiyor olabilir mi? 

Neden bilmiyorum ama Lily Allen ile çok benzetiyorum ben Nil'i ki bizim müziğimize benzeri müziği yansıtabilecek yegane isim de o bence. Hatırlatmakta fayda gördüğüm bir şey var ama, Nil'i çok daha orijinal ve çok daha büyük bir fikir denizi olarak görüyorum. Daha çok seviyorum demenin en cool yolunu buldum:) Diskografisine bakıldığı zaman çok net bir biçimde anlaşılıyor ki "Ben Buraya Çıplak Geldim" Nil'in alternatif sularda ilk kez bu kadar derine daldığı bir albüm ve bence Nil bu çizgi üzerinden yürümeye devam etmeli.
Muhakkak bahsetmem gereken bir başka konu da; "Allahımı Şaşırıcam" ve onun akla ziyan introsu. Yalnızca introsunu dinlemek için bile sürekli başa alıp dinlediğim doğrudur. Sound olarak albüm "soft pop" çerçevesinde dünya standartlarında bir çalışma olmuş, naif aranjeler etkileyici ama belirttiğim gibi bu şarkının introsu bir başka güzel olmuş. 

Her yeni albümde heyecan sınırlarımızı ölçen Nil beklentilerimizi boşa çıkarmak şöyle dursun, onları daha da güçlendirmeye hevesli. O bize yeni masallar yaratana dek başucumuzda duran muhteşem bir albüm "Ben Buraya Çıplak Geldim", sahi ne şanslıyız özgür kızın yolunu en başından takip ettiğimiz için!

Favori Şarkı: "İstanbul'dayım", "Allahımı Şaşırıcam"


2 yorum: